N.V. Westerscheldetunnel Meer WST
Blijf op de hoogte Blijf op de hoogte van de actuele verkeersinformatie

Betonschade waargenomen

Tijdens een onderhoudsafsluiting van de Oostbuis is eind vorig jaar een lekkage waargenomen. Het gaat om het laatste gedeelte van de Oostbuis vanuit Terneuzen richting Borssele. Wat eerder een normale lekkage leek, wat vaker voorkomt, bleek bij nader onderzoek om een scheur in het beton te gaan. Deze scheur loopt over meerdere betonnen tunnelringen, waarbij één ring bestaat uit acht segmenten. In één segment is sprake van een breuk. De scheur en de breuk zitten onder het land bij Ellewoutsdijk, dus niet onder water.

Stabiele situatie

Er is sprake van een stabiele situatie dankzij voldoende ondersteuning door de omliggende tunnelsegmenten. Een team van externe experts monitort continu de situatie. Om de eventuele ontwikkeling van de breuk en scheur goed te kunnen volgen, zijn eind juni scheurwijdte-meters geïnstalleerd. Op 5 en 12 september is aanvullende apparatuur geplaatst om een nog beter beeld te krijgen, deze data wijzen ook op een stabiele situatie.

Reparatie op termijn noodzakelijk

Het afsluiten van de Oostbuis is op basis van de huidige meetresultaten niet aan de orde. De Westerscheldetunnel blijft open en is veilig te gebruiken. Het onderzoek naar de oorzaak en oplossing loopt. Reparatie is op termijn noodzakelijk. Hoe dat eruit gaat zien, wanneer dat plaats vindt en wat dat betekent voor de gebruikers is op dit moment nog niet bekend.

Vraag en antwoord

  • Wat is er precies aan de hand?

    Aan het einde van de Oostbuis (richting Borssele) is in de tunnel, aan de bovenzijde, een scheur in het beton aangetroffen. Deze scheur loopt over meerdere betonnen segmenten van de tunnelringen (één ring bestaat uit acht segmenten). In één van de segmenten is sprake van een breuk. Door experts is na onderzoek bevestigd dat de tunnel veilig is, omdat het gebroken tunnelsegment op meerdere manieren ingeklemd is. Reparatie is op termijn noodzakelijk, de manier waarop is nog niet bekend.

  • Er wordt gesproken over een breuk en soms over een scheur. Wat is eigenlijk het verschil?

    Tunnelbuizen zijn van gewapend beton gemaakt, om de enorme druk op te vangen. Bij een scheur doet het beton nog waarvoor het bedoeld is. Bij een breuk is dit niet het geval, het beton is door de breuk verzwakt. In dit geval betekent het dat de omliggende segmenten de druk moeten opvangen. Doordat het gebroken segment goed ingeklemd wordt door de segmenten in dezelfde ring, maar ook door de omliggende ringen, is de Oostbuis volgens experts stabiel en veilig.

  • Kan zo’n scheur doorlopen naar de andere buis?

    Dit kan niet. Omdat beide tunnelbuizen los staan van elkaar, is het niet mogelijk dat een breuk in de ene buis kan doorlopen naar de andere buis.

  • Hoe is deze scheur ontstaan?

    Op dit moment weten we niet precies hoe de scheur en de breuk zijn ontstaan. Er wordt doorlopend onderzoek gedaan naar de oorzaak. Wanneer en of dit duidelijk wordt is op dit moment niet bekend.

  • Hoe lang is de scheur?

    De scheur loopt over 15 ringen en is circa 30 meter lang.  

  • Hoe groot is de breuk?

    De breuk is maximaal 1 centimeter breed en loopt over de breedte van het segment, dat is 2 meter.

  • Hadden de scheur en breuk eerder ontdekt kunnen worden?

    Doordat de segmenten voorzien zijn van een laag hittewerende bekleding en de scheurvorming / breuk niet direct een lekkage veroorzaakte, is de schade niet eerder ontdekt.

  • Bestaat er een kans dat er meer onontdekte breuken en scheuren zijn in de tunnel?

    Met de kennis van nu hebben we teruggekeken naar de scans (metingen) uit het verleden en zijn er geen aanwijzingen voor andere breuken of scheuren gevonden.

  • Welke activiteiten zijn er uitgevoerd om de situatie te beoordelen?

    We verwijzen je graag naar de tijdlijn. Hier vind je terug welke activiteiten wanneer zijn uitgevoerd. 

  • Toen er nog niet volledig zicht was op de situatie is besloten om de tunnel open te houden. Moet je niet altijd dichtgaan als er ook maar enige kans is op een onveilige situatie voor de tunnelgebruiker?

    Het afsluiten van de Oostbuis is op basis van de huidige meetresultaten niet aan de orde. De situatie is vanaf het eerste moment beoordeeld als zorgelijk maar wel altijd als veilig.

  • Kan de breuk gerepareerd worden? Hoelang gaat dit dan duren? Als het niet mogelijk is, wat gaan dan alternatieven zijn?

    Reparatie is noodzakelijk, alleen weten we nu nog niet hoe en hoelang dit zal duren. Zodra meer bekend is informeren we hierover.

  • Hoe gaat er gerepareerd worden en moet dan de tunnel dicht?

    Reparatie is op termijn noodzakelijk. Hoe dat eruit gaat zien, wanneer dat plaatsvindt en wat dat betekent voor de gebruikers is op dit moment nog niet bekend.

  • Moet ik mij zorgen maken over vervorming van de Oostbuis in relatie tot de betonschade?

    Nee, vervorming van de tunnel is normaal, zorgen maken is dus niet nodig. De scheur en de breuk zijn op zich niet normaal en wat het eventuele verband is met vervorming van de tunnel wordt door de technische experts onderzocht. Omdat het gebroken betonsegment rondom is ingeklemd is de tunnel veilig te gebruiken.

  • Waarom is extra monitoringsapparatuur geplaatst die vervorming van de tunnel meet?

    Vervorming (ovalisatie) is een normaal verschijnsel bij een geboorde tunnel zoals de Westerscheldetunnel. Door druk op de betonnen tunnelringen wordt de tunnel iets minder rond. De extra in de Oostbuis aangebrachte monitoringsapparatuur meet bij de breuk en de scheur en op plaatsen zonder betonschade de mate van vervorming. Door deze data te bestuderen verwachten technische experts meer duidelijkheid te krijgen over de oorzaak van de schade.

We hebben een tijdspad gemaakt om je mee te nemen in welke activiteiten er wanneer zijn uitgevoerd om de situatie te beoordelen.

Bekijk hier de tijdlijn

Naar aanleiding van de ontdekte scheur en breuk aan het einde van de Oostbuis van de Westerscheldetunnel is in de nacht van dinsdag 5 op woensdag 6 september extra monitoringsapparatuur geplaatst. In de reguliere onderhoudsnacht van dinsdag 12 op woensdag 13 september zijn de laatste prisma’s geplaatst. Deze extra monitoringsapparatuur helpt, naast de eerder geplaatste scheurwijdtemeters, inzichten te krijgen in mogelijke oorzaken van de scheur en breuk. De mogelijke oorzaak weten is nodig voor het werken naar een oplossing.