N.V. Westerscheldetunnel Meer WST
Blijf op de hoogte Blijf op de hoogte van de actuele verkeersinformatie

Op onze hele tracé geldt een verkeerssnelheid van 100 km per uur. Op het Tolplein mag je 30 km per uur vanwege de veiligheid.

Verlichting

Zet voor je eigen veiligheid maar ook zeker voor het overig verkeer, altijd je verlichting aan in de tunnel. Er zijn voertuigen waarbij alleen de verlichting aan de voorkant automatisch aangaat. Check dus altijd goed of de achterverlichting ook werkt.

Aanhangwagen & slepen

Als automobilist mag je een aanhanger meenemen in de tunnel, maar je mag geen voertuig slepen.

Radio-ontvangst

In zowel de Westerscheldetunnel als Sluiskiltunnel, kun je gewoon radio (en DAB+) blijven luisteren gedurende je tunnelrit. Op deze pagina zie je welke zenders je kunt ontvangen.

 

Adaptive cruise control en/of automatisch remsysteem

Moderne technieken maken auto’s steeds veiliger en makkelijker om in te rijden, ook in een tunnel. Het is echter bekend dat sommige voertuigen onverwacht reageren op de schaduwwerking in een tunnel en daardoor remmen. Voor ieders veiligheid adviseren we om de ACC en of het automatisch remsysteem in jouw voertuig uit te schakelen als je de tunnel passeert of contact op te nemen met je dealer.

Vrachtverkeer

Op het Tolplein gaat vrachtverkeer door laan 7.  Deze laan is breder dan andere lanen en is speciaal ingericht voor vrachtwagens. Om de veiligheid van al onze weggebruikers te garanderen, is het voor vrachtwagens verboden in te halen in beide tunnels. Voor bijzonder transport en gevaarlijke stoffen gelden speciale regels.

 

Lees meer
motorrijder

Als motorrijder mag je op het Tolplein alleen passeren bij een kassalaan. Vanwege de afstand tussen de motorwielen en het feit dat sommige motoren dusdanig weinig ijzer bevatten, worden motoren soms niet goed gedetecteerd door de magnetische lussen in het wegdek van de tollanen. Daardoor kunnen we geen veilige automatische passage voor motorrijders garanderen.

Ook als je een m-tag of t-tag hebt, dien je te stoppen bij een kassalaan en kun je deze tonen aan een tolgaarder. Onze regeling passage motorfiets kun je hier bekijken. Onder motorfiets verstaan we ook een ‘trike’ en ‘quad’.

 

tractor

Ook landbouwvoertuigen kunnen (’s nachts) gebruikmaken van de Westerscheldetunnel. Langzaam verkeer mag niet via de Sluiskiltunnel, maar gaat via de brug bij Sluiskil. De Westerscheldetunnel heeft geen omleidingsroute en daarom hebben we een speciale regeling voor landbouwverkeer.

Lees meer
tunnel

Fietsen of met je scooter of brommer op ons tracé of in de tunnel rijden is verboden. Hier kun je een flinke bekeuring voor krijgen. Wil je je fiets of brommer meenemen naar de andere kant, dan is dit mogelijk met de Westerschelde Ferry of met Connexxion. Ook met een brommobiel kun je naar de andere kant. Dit kan alleen via Connexxion en moet vooraf worden aangemeld want hier komt een apart voertuig voor.

Soms maken we uitzonderingen voor fietsers. Zo verlenen we jaarlijks passage aan een aantal wielerkoersen zoals de Scheldeprijs en Ride for the Roses en de ZLM Tour.

Website Connexxion

Wist je dat je als leerling en rijschoolhouder samen de tunnel kunt ‘oefenen’? Sinds een aantal jaar kunnen rijscholen gebruik maken van onze gratis passeerbonnen.

Zo gaan beginnend bestuurders zelfverzekerder de weg én dat komt de veiligheid in en om de tunnel weer ten goede. Een passeerbon vraag je eenvoudig aan door je gegevens in te vullen op onze website.

Vraag hier je gratis passeerbon aan