Top 5 veelgestelde vragen
-
Waarom moet ik tol betalen?
In de jaren ’90 stond Zeeland voor de keuze: een toltunnel aanleggen of tot in lengte van dagen betalen voor een veerboot. Het was een situatie vergelijkbaar met de aanleg van de Zeelandbrug. Ook daar heeft een tijdlang een tolwachter op de brug gezeten. De tolheffing is nodig om de tunnel af te betalen. De aanleg kostte 750 miljoen.
-
Wanneer wordt de Westerscheldetunnel tolvrij?
De Westerscheldetunnel wordt per 1 januari 2025 vervroegd tolvrij gemaakt voor personenverkeer. Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat en gedeputeerde Van der Maas hebben hier eind 2023 afspraken over gemaakt. Aanvankelijk zou de tolperiode dertig jaar duren, tot maart 2033.
-
Kan ik met mijn fiets, brommer of brommobiel door de tunnel?
Fietsen of met je scooter of brommer op ons tracé of in de tunnel rijden is verboden. Hier kun je een flinke bekeuring voor krijgen. Wil je je fiets meenemen naar de andere kant, dan is dit mogelijk met Connexxion. Helaas kan een brommer of brommobiel niet mee in de bus. Je kunt een fiets of brommer ook meenemen op de Westerschelde Ferry.
Soms maken we uitzonderingen voor fietsers. Zo verlenen we jaarlijks passage aan een aantal wielerkoersen zoals de Scheldeprijs en Ride for the Roses en de ZLM Tour.
-
Welke radiozenders kan ik ontvangen in de tunnel?
Deze radiostations kun je ontvangen in de Westerscheldetunnel en de Sluiskiltunnel.
In geval van een calamiteit kan de tunneloperator inbreken op alle radiozenders die te ontvangen zijn in de tunnel. De tunneloperator kan weggebruikers via de radio informeren over bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld een snel naderende ambulance.
-
Welke faciliteiten zijn er op het Tolplein?
Op onze kaart van het Tolplein zie je alle faciliteiten staan. Je kunt de symbolen aanklikken voor meer informatie.
Zaterdag 26 oktober: tolvrije dag!
Op zaterdag 26 oktober is de Westerscheldetunnel in beide richtingen tolvrij.