N.V. Westerscheldetunnel Meer WST
Blijf op de hoogte Blijf op de hoogte van de actuele verkeersinformatie

Een maatregel in de tunnel maar niks te zien, hoe zit dat?

Als je regelmatig door de Westerscheldetunnel rijdt is het je vast wel eens overkomen: je rijdt door de tunnel, er staan maatregelen aangegeven, maar je ziet eigenlijk niets. Dat voelt wellicht wat vreemd, maar weet dat wij nooit zomaar een maatregel in de tunnel inzetten. Wat kan er dan aan de hand zijn?

  1. Een langzaam rijdend voertuig. Soms rijdt er bijvoorbeeld een breedtetransport of een  zwaarbeladen vrachtwagen door de tunnel die bij het omhoog rijden veel snelheid verliest. Dan zetten onze operators tijdelijk een snelheidsmaatregel in om te zorgen dat achteropkomend verkeer veilig door de tunnel kan rijden.
  2. Er is sprake van een flinke file voor de Oostbuis in Zeeuws-Vlaanderen, bijvoorbeeld vanwege een eerder pechgeval in de Oostbuis. Het pechgeval is dan al weg, maar de drukte nog niet. Na het bergen zetten we dan tunneldosering in.
  3. Een afgesloten rijstrook (en 70km/u) als maatregel komt vaak voor als er bijvoorbeeld rommel op de rijbaan ligt. Voor jouw veiligheid sluiten we de rijstrook waar de rommel ligt af. Is de tunnelwacht gearriveerd, dan gaat de tunnel kort even dicht, zodat de tunnelwacht veilig de controle kan uitvoeren (schouwen) en waar nodig opruimen.
  4. Een pechgeval net na de tunnelbuis. Ook dan sluiten we vaak één rijstrook af. Zo word je niet verrast door het pechgeval net buiten de tunnel en zorgen we dat er veilig gewerkt kan worden om het pechgeval te bergen. Dit geldt ook voor maaiwerkzaamheden.
  5. ’s Nachts tussen 00:00 en 05:00 uur mag landbouwverkeer de tunnel passeren. Dan wordt de rechterrijstrook afgekruist, speciaal voor het landbouwverkeer. Het landbouwverkeer kan achter je de tunnel inrijden, of net de tunnel uitrijden. Het kan dus voorkomen dat je zelf niets tegenkomt.