N.V. Westerscheldetunnel Meer WST
Blijf op de hoogte Blijf op de hoogte van de actuele verkeersinformatie

Wat ligt er allemaal in een auto van een tunnelwacht?

Bij onze tunnelwachten zou je misschien een bomvolle dienstauto verwachten, maar niets is minder waar. De auto’s zijn vrij leeg en er liggen tegenwoordig juist minder spullen in dan voorheen. Wat gebruiken ze zoal tijdens hun dienst? Tunnelwacht Ron Stok geeft ons een inkijkje.

Tunnelwacht Ron

“De pylonen gebruiken we het vaakst”, vertelt hij. “Daarmee sluiten we een rijstrook af om verkeer veilig te stellen. De accubooster mag ook regelmatig aan de slag om voertuigen weer aan de praat te krijgen. Als mensen voor langere tijd stilstaan voor de tunnel vanwege een pechgeval, laten ze vaak hun airco en of verwarming volle bak draaien. Gelukkig kunnen we ze met de accubooster makkelijk op weg helpen. Het sleeptouw gebruiken we alleen voor kleine stukjes als een voertuig niet veilig staat. Vroeger sleepten we veel meer auto’s, nu laten we dat in verband met de veiligheid over aan de berger. Verder hebben we een gereedschapskist, een krik om banden te wisselen, een schep en bezem voor rommel én kattengrind voor als er olie op de weg ligt. Met het grind maken we de weg minder glad. Ook hangen er twee brandblussers, een EHBO-doos en een branddeken in de auto. In de acht jaar dat ik hier werk, heb ik die gelukkig nog nooit nodig gehad!

Misschien vergeet ik het belangrijkste nog wel: onze portofoons. Eéntje hangt er in de auto en de ander aan mijn broekzak. Die gebruiken we elke dag omdat het een stuk sneller is dan bellen”. Naast dit alles heeft Ron nog een bijzonder voorwerp in zijn auto liggen, namelijk een hondenriem. “Heb een aantal keer een hond moeten vangen op het tracé wat niet meeviel dus sindsdien ligt die riem hier. We weten tenslotte nooit wat de dag ons brengt”, lacht hij.

Verloren voorwerpen

Het is fijn dat de tunnelwachten zo’n grote auto hebben, want het komt nogal eens voor dat ze iets vinden langs de kant van de weg. Op Zuid staat een grote container met allerlei gevonden spullen die 2 á 3 keer per jaar door een bedrijf geleegd wordt. “Isolatiemateriaal, plastic bakken, ijzer, autobanden. We ruimen het allemaal op.

In de zomer vinden we vaak andere spullen die niet goed vast zijn gemaakt zoals dakramen van een caravan, campingstoeltjes of bootkussentjes die van een boot op een trailer waaien. Ik heb ook eens wc-pot moeten opruimen in de tunnel. Die lag door de klap op het asfalt in ieniemienie stukjes. De bestuurder zal raar op hebben gekeken toen hij op zijn bestemming aankwam zonder wc!”