N.V. Westerscheldetunnel Meer WST
Blijf op de hoogte Blijf op de hoogte van de actuele verkeersinformatie

Drie avonden per jaar krijgen in totaal zo’n 300 deelnemers uitleg over de veiligheid in de tunnel, een kijkje in de controlekamer én gaan we uiteraard de tunnel in. De Nacht van de Tunnel vindt meestal plaats aan het einde van de zomer en in het najaar.

Helaas vindt er in 2023 geen Nacht van de Tunnel plaats. We gaan dit jaar namelijk de tunnelverlichting vervangen en dat vraagt veel extra onderhoudsnachten. Dat vraagt dus ook veel van personeel dus qua organisatie en om praktische redenen is het te lastig voor ons om dit jaar drie Nachten van de Tunnel te organiseren.

300 deelnemers
3 avonden
12 enthousiaste begeleiders

Een Nacht van de Tunnel vindt plaats tijdens een maandelijkse onderhoudsnacht. Alleen tijdens een onderhoudsnacht kunnen we een Nacht van de Tunnel organiseren, omdat er dan in één buis geen verkeer rijdt vanwege werkzaamheden. Door de andere tunnelbuis rijdt het verkeer in beide richtingen. Tijdens een Nacht van de Tunnel wordt dus hard gewerkt aan onderhoud in de tunnel en daar kun je als deelnemer zeker wat van gaan zien.

Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om in de tunnel te kijken, hebben we tijdens een Nacht van de Tunnel twee groepen: een vroege (van 20.00 tot 22.45 uur) en een late (van 21.00 tot 00.15 uur). Elke groep bestaat uit ongeveer 50 personen en per avond ontvangen we dus zo’n 100 personen.

Wat ga je doen en zien tijdens een Nacht van de Tunnel?

Elke groep verzamelt bij het busstation in Terneuzen. Vanaf hier vertrekken we naar het kantoor van de Westerscheldetunnel. Iedereen wordt welkom geheten en er volgt een presentatie over veiligheid en het programma. We nemen een kijkje in de bedieningsruimte waar de operator uitleg geeft. Vervolgens gaan we met de bus naar het diepste punt van de tunnel, waar de brandweer op ons wacht. Zij geven uitleg bij een hulppost. Ook nemen we een kijkje in een dwarsverbinding (de vluchtruimte tussen de twee tunnelbuizen in) waar een collega van ons je uitleg geeft. Na het programma brengen we je met de bus terug naar het busstation in Terneuzen en kun je zelf je weg weer vervolgen.

Iedereen die zich heeft aangemeld, krijgt ruim van tevoren het exacte programma via e-mail toegestuurd..

Het is helemaal gratis om deel te nemen aan een Nacht van de Tunnel. Meestal vinden de avonden plaats in augustus, september en oktober. De data kondigen we ruim van tevoren aan op onze website en social media kanalen. Hier laten we ook weten wanneer en hoe je je kunt opgeven. Hoewel deelnemen gratis is, moet je je wel aanmelden via de website Eventbrite. Zo hebben wij inzicht in de deelnemerslijst. Deze inschrijflink delen we zodra de data bekend zijn.

Omdat we graag zoveel mogelijk mensen blij willen maken, willen we vragen om je alleen op te geven als je daadwerkelijk van plan bent om te komen. Zo kunnen we voorkomen dat we op de avond zelf lege plekken hebben. Als je je hebt aangemeld, krijg je per e-mail informatie over je deelname. Kun je niet komen? Laat het dan even weten via tunnelnacht@westerscheldetunnel.nl. Dan kunnen we iemand anders blij maken.

Graag tot volgend jaar!

Top 5 veelgestelde vragen

 • Hoe kan ik me inschrijven voor een Nacht van de Tunnel?

  Zodra we data voor 2021 bekend hebben, zullen we dat communiceren via onze website en social media. De dag waarop de inschrijving van start gaat, kondigen we ruim van tevoren aan. Inschrijven voor een Nacht van de Tunnel gaat via Eventbrite. Zo hebben wij zicht op alle deelnemers en kunnen we eventueel contact opnemen bij vragen. Je gegevens worden alleen gebruikt voor een Nacht van de Tunnel.

 • Is deelname aan een Nacht van de Tunnel gratis?

  Ja, de Nacht van de Tunnel is helemaal gratis. We vinden het hartstikke leuk om ieder jaar weer zoveel enthousiaste mensen te ontvangen en uitleg te geven over de Westerscheldetunnel. Wel moet je je inschrijven voor de Nacht van de Tunnel via Eventbrite. Elke avond kunnen we 100 personen meenemen. We vragen je alleen in te schrijven als je ook daadwerkelijk van plan bent om te komen. Zo kunnen we zoveel mogelijk mensen blij maken.

 • Waarom begint het programma pas om 20.00 uur? Kan dat niet eerder?

  Elke onderhoudsnacht begint pas om 20.30 uur met het instellen van tegenverkeer. Dit heeft als reden dat tegenverkeer alleen tijdens daluren is toegestaan. Vanaf 21.00 uur rijdt al het onderhoudsverkeer de tunnel in en vanaf dan rijdt verkeer in beide richtingen in één tunnelbuis. Daarom kunnen we tijdens een Nacht van de Tunnel pas rond 21.20 uur de tunnel in.

 • Vanaf welke leeftijd mag ik naar een Nacht van de Tunnel?

  Je bent welkom op een Nacht van de Tunnel vanaf 12 jaar.

 • Kan ik als rolstoelgebruiker deelnemen aan een Nacht van de Tunnel?

  Vanwege het complexe programma, waarbij we naar verschillende locaties gaan, is het helaas niet mogelijk om als rolstoelgebruiker deel te nemen

Veelgestelde vragen