
24/7 Tunnelbewaking
Vanuit onze controlekamer op het Tolplein bewaken tunneloperators 24 uur per dag, 7 dagen per week de Westerscheldetunnel, de Sluiskiltunnel, het Tolplein, het tracé en alle omliggende wegen met behulp van moderne apparatuur, zoals camera’s en diverse detectieapparatuur. Autopech, afgevallen lading of een ongeval in de tunnel? Geen paniek. In de controlekamer op het Tolplein zien onze tunneloperators wat er gebeurt en zorgen voor hulp. Hoe gaat dat in zijn werk?

Veiligheidsmiddelen
In de tunnels bevinden zich om de 250 meter dwarsverbindingen die in noodgevallen een veilige vluchtroute bieden. Daarnaast is er elke 50 meter een goed verlichte hulppost met een schuimblusser, een brandslang en een telefoon waarmee je direct contact kunt opnemen met de tunneloperator.
Maar dat is nog niet alles: de tunnels zijn uitgerust met talloze andere veiligheidsvoorzieningen, zoals camera’s, een omroepinstallatie, ventilatoren, een alarm- en uitstapsignaal, een verkeerdetectiesysteem, verlichting en diverse andere signaleringsmiddelen.

Veilig door de tunnel
We willen graag dat iedereen snel en veilig onze tunnels passeert en zien het liefst dat beide tunnels 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar zijn. Gelukkig zijn incidenten zeldzaam, maar soms is een tijdelijke afsluiting nodig, bijvoorbeeld door pech, onderhoud of rommel op de rijbaan.
Voordat je op weg gaat, geven we je graag een aantal tips: hoe je veilig de tunnel inrijdt en wat je moet doen bij een incident.

Brandveiligheid
De Westerscheldetunnel en de Sluiskiltunnel zijn uitgerust met hittewerende maatregelen die bestand zijn tegen een brand van twee uur bij een maximale temperatuur van 1350 °C. Hiermee voldoen beide tunnels aan de Nederlandse norm voor tunnelveiligheid. Ze behouden dus hun constructieve sterkte, ook bij brand.
De wijze waarop deze bescherming is aangebracht, verschilt per tunnel. In de Westerscheldetunnel zijn de betonnen segmenten na de bouw voorzien van een 45 mm dikke hittewerende spuitmortel. In de Sluiskiltunnel zijn speciale hittebestendige vezels direct in het beton verwerkt tijdens de bouw.

Maximale doorrijhoogte: 4,30 meter
Voertuigen hoger dan 4,30 meter mogen de tunnels niet in. Dit is belangrijk voor de veiligheid van alle weggebruikers én om schade aan de tunnel te voorkomen.
Wordt een te hoog voertuig toch gedetecteerd, dan treedt automatisch een waarschuwingssysteem in werking:
- de verkeerslichten voor de tunnel beginnen oranje te knipperen;
- het bord ‘Te hoog voertuig’ licht op;
- de melding wordt direct doorgegeven aan de tunneloperator.
De chauffeur moet dan stoppen vóór de slagboom. Via de intercom neemt hij of zij contact op met de operator, die uitlegt hoe het voertuig veilig het tracé kan verlaten.

Tunneldosering
Soms ontstaat er file voor de Oostbuis richting Borssele. Bijvoorbeeld bij drukte, of wanneer de tunnel tijdelijk gesloten was vanwege de berging van een pechgeval.
In zulke gevallen passen we tunneldosering toe: we beperken dan tijdelijk het aantal voertuigen dat de tunnel in mag. Zo blijft het verkeer in de tunnel veilig doorstromen. Waarom dat belangrijk is, leggen we je graag uit.

Gladheidbestrijding
Samen met Rijkswaterstaat, Provincie Zeeland, North Sea Port en waterschap Scheldestromen zorgen we voor gladheidbestrijding op de Zeeuwse wegen. Zo kun jij ook in de winter veilig de weg op.
Om te bepalen waar en wanneer gestrooid moet worden, gebruiken we een geavanceerd gladheidmeldsysteem met dertig meetpunten verspreid over Zeeland. Dit systeem monitort temperatuur, luchtvochtigheid en wegdekcondities.
Moet er gestrooid worden? Dan ontvangen de zoutopslaglocaties automatisch een seintje. Vanuit dertien steunpunten vertrekken tot wel zeventig strooiwagens om de Zeeuwse wegen veilig en begaanbaar te houden.
Een strooiactie kan op elk moment van de dag of nacht plaatsvinden. Onze tunneloperators informeren weggebruikers via digitale informatiepanelen langs de weg over de actuele wegomstandigheden.