N.V. Westerscheldetunnel Meer WST
Blijf op de hoogte Blijf op de hoogte van de actuele verkeersinformatie

Je kunt alle radiostations die hiernaast op de afbeelding staan, ontvangen in in de Westerscheldetunnel en de Sluiskiltunnel. Ook DAB+ is gewoon te ontvangen in beide tunnels. Die zenders vind je hieronder.

Operator op je radio

Indien nodig kan de tunneloperator weggebruikers via de radio informeren over bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld een snel naderende ambulance die spoed heeft. Hoe het inbreken op je radio precies in z’n werk gaat, lees je onderaan de pagina.

 

 

  • Ensemble 5B (Zuid-Holland en Zeeland)
  • Ensemble 11-A (Vlaams commercieel)
  • Ensemble 11-C (Landelijk commercieel)
  • Ensemble 12-A (Vlaams openbaar)
  • Ensemble 12-C (Landelijk publiek)

Hoe werkt het inbreken op radiozenders in de tunnel?

In geval van een calamiteit kan de tunneloperator inbreken op alle radiozenders die te ontvangen zijn in de tunnel. De operator kan weggebruikers via de radio informeren over bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld een snel naderende ambulance. Veel autoradio’s zijn voorzien van RDS (Radio Data Systeem). Binnen dit RDS-signaal worden voor de luisteraar onmerkbaar een aantal communicatiesignalen verstuurd. Een voorbeeld hiervan is de naam van het radiostation of de naam van de artiest. Onderdeel hiervan is ook het TA (Traffic Announcement) en TP (Traffic Programme) signaal. Veelal worden deze signalen gebruikt om de radiouitzending of de CD-speler te onderbreken voor het doorgeven van verkeersinformatie. De tunneloperator maakt ook gebruik van deze RDS/TA/TP techniek.

Problemen met ontvangen van deze signalen?

Bij veel autoradio’s kan naast het normale radiovolume apart het TA-volume ingesteld worden. Er kan dus sprake zijn van een TA-volume dat heel laag is ingesteld. Daarover wordt meestal uitleg gegeven in de handleiding van de autoradio.