N.V. Westerscheldetunnel Meer WST
Blijf op de hoogte Blijf op de hoogte van de actuele verkeersinformatie
De controlekamer op het Tolplein
Tunneloperator Mariëtte

De tunneloperator is de eerste contactpersoon voor het oplossen van problemen in de tunnel. Als je bijvoorbeeld met pech in de tunnel staat, kan je via de telefoon in één van de hulpposten die op elke 50 meter in de tunnels zijn aangebracht, direct contact opnemen met de tunneloperator. Deze heeft dan al een automatisch noodsignaal gekregen van een stilstaand voertuig in de tunnel en ziet je op de beeldschermen. De operator plaatst vervolgens direct een melding op de matrixborden in de tunnel. Boven de rijstrook waar de auto stil staat komt een rood kruis te staan. Op de andere rijbaan geldt dan meteen een snelheidslimiet van 50 kilometer per uur. Dan sta je al een stuk veiliger!

Tunnelwacht Jan

Als je nog geen contact met de tunneloperator hebt gelegd, zoekt de tunneloperator contact met jou. Door je te verwijzen via de omroepinstallatie naar de telefoon in de hulppost. Hij of zij vraagt je wat er aan de hand is en geeft je instructies. Indien nodig waarschuwt de tunneloperator onze tunnelwacht. Deze komt naar je toe om jou en je voertuig veilig te stellen door de weg af te zetten met pylonen en je verder te assisteren.

Wanneer er gevaar is voor de automobilisten die nog in de tunnel zijn, geeft de tunneloperator via de omroepinstallatie in de tunnel aanwijzingen. Ook kan de operator via een groot aantal radiozenders informatie geven aan voertuigen in de tunnel.

 

 

Berger

Ook organiseert de tunneloperator het snel en professioneel wegslepen van een voertuig. Bij pech of een ongeval komt de berger zo snel mogelijk ter plaatse. Tijdens de berging wordt de tunnelbuis afgesloten. De tunneloperator waarschuwt zo nodig ook de hulpdiensten zoals politie, brandweer of ziekenwagen. Tussendoor meldt de tunneloperator de situatie aan piket communicatie van de N.V. Westerscheldetunnel en deze brengt de automobilisten steeds op de hoogte van het verloop van de stremming via app, twitter, website, sms en e-mail.

Twee keer per jaar krijgen onze tunneloperators samen met de calamiteitencoördinatoren, tunnelwachten en piket communicatie een uitgebreide training in een realistische omgeving en oefenen zij verschillende scenario’s die zich in de Westerscheldetunnel of Sluiskiltunnel afspelen. In deze video, krijg je een indruk van zo’n training.

Dit vind je misschien ook wel interessant?

In de controlekamer
Pech in de tunnel; Daar sta je dan…