

Tunneloperator = eerste contactpersoon
De tunneloperator is de eerste contactpersoon bij incidenten in de tunnel. Sta je met pech stil, dan kun je via de telefoon in één van de hulpposten, die om de 50 meter in de tunnel aanwezig zijn, direct contact opnemen met de operator. Vaak heeft deze dan al een automatisch alarm ontvangen van het stilstaande voertuig en ziet hij je op de camerabeelden.
De operator plaatst vervolgens direct een melding op de matrixborden. Boven de rijstrook waar het voertuig staat, verschijnt een rood kruis. Op de andere rijbaan wordt automatisch een snelheidslimiet van 50 km/u ingesteld. Zo ben je snel zichtbaar en een stuk veiliger.

De tunnelwacht komt je te hulp
Heb je zelf nog geen contact opgenomen met de tunneloperator? Dan neemt de operator contact met jóu op, via de omroepinstallatie. Je wordt verwezen naar de dichtstbijzijnde hulppost om telefonisch contact te leggen. De operator vraagt wat er aan de hand is en geeft duidelijke instructies.
Indien nodig schakelt de tunneloperator de tunnelwacht in. Deze komt direct naar je toe om jou en je voertuig veilig te stellen. De tunnelwacht zet de rijstrook af met pylonen en biedt verdere assistentie.
Als er gevaar dreigt voor andere weggebruikers in de tunnel, geeft de operator via de omroepinstallatie gerichte aanwijzingen. Ook kan hij of zij via diverse radiozenders informatie doorgeven aan automobilisten in de tunnel.

Professionele berging
De tunneloperator regelt ook het snel en professioneel wegslepen van voertuigen. Bij pech of een ongeval wordt direct een berger ingeschakeld, die zo snel mogelijk ter plaatse komt. Tijdens de berging wordt de betreffende tunnelbuis afgesloten om de veiligheid te waarborgen. Indien nodig waarschuwt de tunneloperator ook de hulpdiensten, zoals politie, brandweer of ambulance.
Daarnaast meldt de tunneloperator de situatie aan de piketdienst communicatie van N.V. Westerscheldetunnel. Zij houden automobilisten op de hoogte van het verloop van de stremming via app, twitter, website, sms en e-mail.
Uitgebreide training twee keer per jaar
Twee keer per jaar krijgen onze tunneloperators, samen met calamiteitencoördinatoren, tunnelwachten en piket communicatie, een uitgebreide training in een realistische omgeving. Tijdens deze trainingen oefenen zij diverse scenario’s die zich kunnen voordoen in de Westerscheldetunnel of Sluiskiltunnel.
In deze video krijg je een indruk van zo’n training.