N.V. Westerscheldetunnel Meer WST
Blijf op de hoogte Blijf op de hoogte van de actuele verkeersinformatie
29 Tolgaarders
15 Operators
5 Tunnelwachten

”De nachtdiensten zijn bijzonder“

“De rust in de nacht is een bijzonder contrast met de drukte overdag. ’s Nachts maken we op het Tolplein de verkeersborden en de sensoren die de voertuigen meten schoon. We vervangen de kassarollen, vullen koffie bij en zorgen dat alles klaar staat voor de drukkere diensten overdag. We werken altijd met z’n tweeën in een tolhuisje. Tijdens de nachtdienst leer je je collega’s pas echt goed kennen.”

”Constant in beweging“

“Een van mijn taken is het maken van de personeelsplanning. Geen dag is hetzelfde, maar als het om het verkeersaanbod en de benodigde capaciteit op het Tolplein gaat, is het wel goed te voorspellen. Ik kijk naar de verkeersstromen en het weer van de afgelopen tijd, de weersvoorspelling en naar dezelfde dag vorig jaar en bepaal dan de planning. Natuurlijk kan het ook onverwachts druk worden. Dan kan ik een beroep doen op de oproepkrachten. Flexibiliteit en snel kunnen reageren op drukte is belangrijk. Net als op het Tolplein is de planning continu in beweging.”

”Bij grote incidenten word ik opgeroepen“

“Ik werk als onderhoudsdeskundige Civiel en daarnaast ben ik één keer in de vijf weken een week lang oproepbaar als calamiteitencoördinator. Ik hou me vooral bezig met het in stand houden van de aansluitende wegen, viaducten en beide tunnels. Bij grotere incidenten kan ik worden opgeroepen, bijvoorbeeld bij een ernstig ongeval. De calamiteitencoördinator is in zo’n situatie  eindverantwoordelijk voor een goede afhandeling van het incident. In GRIP situaties onderhoud ik contact met OVD’s (officier van dienst) van hulpdiensten, de tunnelwacht en de operator in de verkeerscentrale. Onze doelstelling is om de tunnel en toeleidende wegen zo snel mogelijk weer veilig en beschikbaar te krijgen. We oefenen regelmatig om als team zo goed mogelijk op elkaar te zijn ingespeeld.”

”We zorgen voor een vlotte en veilige doorstroming“

“Aan ons de taak om te zorgen voor een vlotte en veilige doorstroming van het verkeer. We zijn altijd met z’n tweeën op dienst. Als hoofdtolgaarder houd je het Tolplein in de gaten, heb je contact met klanten die hulp nodig hebben en stuur je onze tolpleinmedewerkers aan. Als operator schouw je de tunnels en zorg je bij incidenten dat er zo snel mogelijk wordt veilig gesteld. Dit doen we volgens vaste procedures en protocollen.”

Lees hier meer over de functie van operator