N.V. Westerscheldetunnel Meer WST
Blijf op de hoogte Blijf op de hoogte van de actuele verkeersinformatie
29 Tolgaarders
15 Operators
5 Tunnelwachten

”De nachtdiensten zijn bijzonder“

“De rust in de nacht is een bijzonder contrast met de drukte overdag. ’s Nachts maken we op het Tolplein de verkeersborden en de sensoren die de voertuigen meten schoon. We vervangen de kassarollen, vullen koffie bij en zorgen dat alles klaar staat voor de drukkere diensten overdag. We werken altijd met z’n tweeën in een tolhuisje. Tijdens de nachtdienst leer je je collega’s pas echt goed kennen.”

”Constant in beweging“

“Een van mijn taken is het maken van de personeelsplanning. Geen dag is hetzelfde, maar als het om het verkeersaanbod en de benodigde capaciteit op het Tolplein gaat, is het wel goed te voorspellen. Ik kijk naar de verkeersstromen en het weer van de afgelopen tijd, de weersvoorspelling en naar dezelfde dag vorig jaar en bepaal dan de planning. Natuurlijk kan het ook onverwachts druk worden. Dan kan ik een beroep doen op de oproepkrachten. Flexibiliteit en snel kunnen reageren op drukte is belangrijk. Net als op het Tolplein is de planning continu in beweging.”

”We zijn als team goed op elkaar ingespeeld“

“Ik werk als onderhoudsdeskundige en daarnaast ben ik één keer in de vijf weken een week lang oproepbaar als calamiteitencoördinator. Bij grotere incidenten word ik opgeroepen, bijvoorbeeld bij een ongeval. De calamiteitencoördinator is verantwoordelijk voor een goede afhandeling van het incident. Daarvoor onderhoud ik contact met hulpdiensten, de tunnelwacht en de operator in de controlekamer. Het geeft voldoening om te merken dat we als team goed op elkaar ingespeeld zijn bij calamiteiten.”

”We zorgen voor een vlotte en veilige doorstroming“

“Aan ons de taak om te zorgen voor een vlotte en veilige doorstroming van het verkeer. We zijn altijd met z’n tweeën op dienst. Als hoofdtolgaarder houd je het Tolplein in de gaten, heb je contact met klanten die hulp nodig hebben en stuur je onze tolpleinmedewerkers aan. Als operator schouw je de tunnels en zorg je bij incidenten dat er zo snel mogelijk wordt veilig gesteld. Dit doen we volgens vaste procedures en protocollen.”

Lees hier meer over de functie van operator