N.V. Westerscheldetunnel Meer WST
Blijf op de hoogte Blijf op de hoogte van de actuele verkeersinformatie

Bermen rond de tunnel vol met troep

Bij een onderhoudsnacht denk je vooral aan werkzaamheden ín de tunnel, maar daar komen de mannen van Dethon helemaal niet. Ramon, Roekie en Kees ruimen vier keer per jaar tijdens de onderhoudsafsluiting van de Sluiskiltunnel al het afval op dat in de bermen ligt. Bij de Westerscheldetunnel doen ze dat twee keer per jaar.

Om met eigen ogen te zien wat er allemaal in de bermen rondom de tunnel belandt, liepen we een avondje mee. Al was dat af en toe rennen in plaats van lopen want de mannen gaan als een speer! Zodra de tunnel dicht gaat, gaan Ramon en Roekie aan de slag met hun prikker. Kees rijdt met de bus achter ze aan. Hij stopt onderweg bij alle verkeersborden en geeft ze een sopbeurt. Meestal is het rond 03.30 uur mooi geweest en gaan ze naar huis.

Wat vissen jullie zoal uit de bermen?

“Kartonnen bekers, papier, auto-onderdelen en vooral véél plastic (flesjes). Als we bij de Sluiskiltunnel opruimen, komen we standaard McDonald’s verpakkingen tegen”, vertelt Ramon. “Bij de in- en uitvoegstroken ligt het meeste afval. Daar rijden mensen langzamer, doen ze hun raam open en gooien ze troep naar buiten. We vinden echt van alles en nog wat. Mijn meest bijzondere vondst is een dode vos”, vertelt Roekie. “En ik vond een keer een skelet van een hond”, vult Kees aan. Heel apart!

Andermans troep opruimen, vind je dat niet erg?

“Ja en nee. Het is een gedragsprobleem van de mens om zomaar afval uit het raam te gooien“, vertelt Kees. “Wij vinden dat ook asociaal. Aan de andere kant: als er geen rotzooi zou liggen, zouden we hier ook niet iedere afsluiting werken. Maar het is niet onze ‘hoofdbaan’. We werken normaal gesproken bij de afvalverwerking van de gemeente Terneuzen.

“Ik hoop dat er een dag komt dat mensen geen afval meer uit hun raam gooien, maar dat duurt waarschijnlijk nog wel even. Niet alles wat in de berm ligt, is bewust uit een raam gegooid hoor. We vinden bijvoorbeeld ook afgevallen lading of kentekenplaten. Ons record is 30 vuilniszakken op één avond. Meestal hebben we er een stuk of 25. Aardig wat, hѐ?”

Een heerlijke zomeravond vandaag! Lopen jullie hier in weer en wind?

“Jazeker!”, roept Roekie tijdens de koffiepauze in een heerlijk zonnetje. “Of het nu regent, heel hard waait of sneeuwt. We staan er. In de zomer is het lang licht, maar in de winter dragen we altijd ons hoofdlampje anders zien we niks.”

“Sneeuw is het moeilijkst omdat je het afval bijna niet ziet,“ zegt Ramon. “Regen is niet zo erg. Het afval is dan nat en blijft goed in de berm liggen. Bijkomend voordeel van regen is dat bestuurders minder snel troep uit hun auto gooien. Stel je voor dat je nat wordt“, lacht Kees.