N.V. Westerscheldetunnel Meer WST
Blijf op de hoogte Blijf op de hoogte van de actuele verkeersinformatie

Voordat de Sluiskiltunnel er was, moest het wegverkeer gebruik maken van de brug van Sluiskil om het Kanaal van Gent naar Terneuzen over te steken. Hier ontstonden lange wachttijden voor het wegverkeer. Bovendien namen de scheepvaartbewegingen op het kanaal steeds verder toe. De brugopeningen zorgen voor lange wachttijden; de brug stond in het verleden gemiddeld vijf uur per dag open. Dit leidde tot extra kosten voor het wegverkeer en de scheepvaart. Het veroorzaakte bovendien economische schade. Ter indicatie: de wachttijd bij de brug zorgde in 2010 voor een economische kostenpost van circa € 5 miljoen. Daarnaast veroorzaakte het sluipverkeer, waaronder ook veel vrachtverkeer, onveilige situaties, hinder en milieuoverlast in de omliggende kernen.

Aankomst van de tunnelboor

In oktober 2010 wordt bekendgemaakt dat bouwcombinatie BAM-TBI (CBT) de Sluiskiltunnel gaat bouwen. Op 5 oktober 2011 wordt het officiële startsein voor de bouw gegeven.

Vervolgens start op 27 januari 2013 vanaf de oostkant van het Kanaal van Gent naar Terneuzen met het boorproces. Elke dag werd zo’n 10 meter tunnel gebouwd. Half mei was de eerste buis af. Eenmaal aan de overkant werd de boor gedemonteerd. De boorkop en het graafwiel werden over de brug van Sluiskil teruggebracht naar de startschacht. De volgwagens werden via de tunnel teruggetrokken. Aan de oostzijde is de boor opnieuw opgebouwd. Op 8 augustus ging tunnelboor ‘Boorbara’ van start met de aanleg van de zuidelijke buis. Op 1 november 2013 rondde zij deze klus af en kon de aannemer volop aan de slag met de afbouw van beide tunnelbuizen. Na een intensieve testperiode kon op 23 mei 2015 de Sluiskiltunnel opengesteld worden voor het verkeer.

Top 3 veelgestelde vragen

  • Hoe lang duurde de bouw van de tunnel?

    In oktober 2010 werd bekendgemaakt dat bouwcombinatie BAM-TBI de tunnel gaat bouwen. Op 5 oktober 2011 wordt het officiële startsein voor de bouw gegeven.
    Vervolgens start op 27 januari 2013 vanaf de oostkant van het Kanaal van Gent naar Terneuzen het boorproces. Elke dag werd zo’n 10 meter tunnel gebouwd. Half mei was de eerste buis af. Eenmaal aan de overkant werd de boor gedemonteerd. De boorkop en het graafwiel werden over de brug van Sluiskil teruggebracht naar de startschacht. Aan de oostzijde is de boor opnieuw opgebouwd. Op 8 augustus ging tunnelboor ‘Boorbara’ van start met de aanleg van de zuidelijke buis. Op 1 november 2013 rondde zij deze klus af en kon de aannemer volop aan de slag met de afbouw van beide tunnelbuizen. Na een intensieve testperiode is op 23 mei 2015 de Sluiskiltunnel geopend voor het verkeer.

  • Wat kostte de aanleg van de Sluiskiltunnel?

    De totale kosten van de verbinding bedroeg circa 280 miljoen euro. De Provincie is voor honderd procent eigenaar van de tunnel. De financiering van de Kanaalkruising Sluiskil is gerealiseerd door bijdragen van de Rijksoverheid, Provincie Zeeland, de gemeente Terneuzen, de Vlaamse Overheid en Zeeland Seaports.

  • Wie is de eigenaar van de Sluiskiltunnel?

    Provincie Zeeland is de eigenaar van de Sluiskiltunnel. De N.V. Westerscheldetunnel is in opdracht van de provincie verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud en het verkeers- en incidentmanagement van de Sluiskiltunnel. Wij hebben unieke kennis en ervaring op dit gebied.