N.V. Westerscheldetunnel Meer WST
Blijf op de hoogte Blijf op de hoogte van de actuele verkeersinformatie

Bijzondere wegwoorden

Verkeer informeren we via onze drips, hulpdiensten maken gebruik van cado’s en elke onderhoudsnacht gebruiken we de veva. De kans is groot dat je geen idee hebt waar we het over hebben. Daarom hebben we een aantal wegwoorden op een rijtje gezet en leggen we die hieronder aan je uit.

De veva is een verrijdbare vangrail. Deze gebruiken wij bijvoorbeeld tijdens een onderhoudsnacht zodat we eenvoudig tegenverkeer kunnen instellen. Met een veva kun je verkeer veilig naar een andere weghelft en in ons geval tunnelbuis loodsen.

En als we het dan toch over een vangrail hebben. Die heet in de wegwereld een geleiderail.

Daar bedoelen we mee: dynamische route informatie panelen.
Dit zijn de borden die je langs ons tracé vindt. Hier kondigen we onder andere onze onderhoudsnachten aan. Ook als er iets aan de hand is in de tunnel is, lees je het op de drip.

De illustraties op deze informatieborden kunnen we zelf maken en aanpassen. Zo hadden we met de Scheldeprijs bijvoorbeeld een wielrenner op de drip.

MRS staat voor: mobiele rijstrook signalering.

Als er ergens een tijdelijke (snelheids)maatregel moet worden toepast, wordt er een aanhangwagen langs de kant van de weg geplaatst om de maatregel boven de weg aan te geven. Als de werkzaamheden voorbij zijn, kan de MRS eenvoudig worden weggehaald.

Ideaal bij tijdelijke werkzaamheden waar normaal gesproken geen borden hangen.

Nee, we hebben het niet over een schilderij dat aan de muur hangt. In de wegwereld zul je niet snel het woord viaduct horen vallen, maar wordt altijd gesproken over een kunstwerk. Het is natuurlijk ook een hele kunst om te bouwen, zo’n viaduct.

Cado staat voor calamiteitendoorsteek. Hulpdiensten kunnen op ons tracé in geval van nood gebruikmaken van een cado. Het is een shortcut voor hulpdiensten als ze ergens snel moeten zijn. Om de cado open te krijgen, hebben ze altijd eerst contact met onze operators. Alleen zij kunnen de doorsteek op afstand openen. Een cado wordt altijd met bordjes aangegeven, je kunt ze zelf dus ook makkelijk spotten in het midden van de weg.