N.V. Westerscheldetunnel Meer WST
Blijf op de hoogte Blijf op de hoogte van de actuele verkeersinformatie

Wat is de Nacht van de Tunnel?

Een unieke avond waarbij je een kijkje achter de schermen krijgt van de Westerscheldetunnel.
Welkom bij onze Nacht van de Tunnel!

Dat veel mensen nieuwsgierig zijn en graag een rondje in de tunnel willen lopen, blijkt ieder jaar weer uit het aantal aanmeldingen. Per jaar organiseren we drie Nachten van de Tunnel. Alle deelnemers worden ontvangen op ons kantoor, krijgen een presentatie van de directeur en uitleg van onze operators in de controlekamer. Vervolgens gaan we met bussen de tunnel in, krijgen de deelnemers uitleg van de brandweer bij een hulppost en nemen ze een kijkje in een dwarsverbinding.

Nick (rechts) samen met een vriend tijdens Nacht van de Tunnel.

Iedereen heeft zo z’n eigen redenen om zich in te schrijven voor een Nacht van de Tunnel. De één rijdt elke dag door de tunnel en wil gewoon eens zelf op het wegdek staan, de ander is vooral geïnteresseerd in de techniek en alles wat erbij komt kijken.

Zo ook Nick van Strien. Hij was er in 2019 bij en vertelt wat hij van onze Nacht van de Tunnel vond.

Waarom leek het je leuk om een kijkje te nemen in de Westerscheldetunnel?
“Vanuit mijn interesse in techniek vraag je wel eens af hoe bepaalde zaken in elkaar zitten en wil je wel eens achter de schermen kijken van publieke gebouwen. Toen ik hoorde dat dit mogelijk was bij de tunnel heb ik me aangemeld.”

Wat vond je het leukste van de avond?
“Het is lastig om echt eén ding noemen. De avond gaf een goed beeld van wat je eigenlijk nooit hoopt mee te maken: stil komen te staan op het asfalt in de tunnel en als het meer is dan een pechgeval: de dwarsverbinding in vluchten. Daarnaast was het interessant om meer te weten te komen over de tunnelbewaking. De operator kan je namelijk altijd zien in de tunnel en vertelt je wat je moet doen tijdens een incident.”

Wat vond je het meest leerzame van de avond?
“Tijdens ons bezoek in de tunnel werd bij de hulppost uitgelegd dat je zelf veel hulpmiddelen kan en mag gebruiken. Ik denk dat dit handig is want veel mensen zullen twijfelen of niet alles uit de hulppost voor de brandweer is, maar dat is dus niet het geval.”

Wat vond je van de brandweer uitleg?
“De uitleg bij de brandweer was een goede en heldere uitleg. Hier kregen we koptelefoons op zodat we de uitleg goed konden verstaan. Dit was fijn want de verstaanbaarheid in de tunnel kan anders best lastig zijn. De avond vindt namelijk plaats tijdens een onderhoudsnacht dus er wordt gewoon gewerkt.”

Zou je iemand aanraden om naar een Nacht van de Tunnel te gaan?
“Zeker, ik zou iedereen aanraden om de tunnel een keer te bezoeken. Het is echt een unieke ervaring!”

Lees hier meer over de Nacht van de Tunnel, hoe je je kunt aanmelden en het programma.