N.V. Westerscheldetunnel Meer WST
Blijf op de hoogte Blijf op de hoogte van de actuele verkeersinformatie

Een rijles door de tunnel

Beginnende bestuurders kunnen samen met hun instructeur door de tunnel om te oefenen

Als je elke dag door de tunnel rijdt, kun je na een tijdje de weg wel dromen. Maar voor toekomstige automobilisten kan zo’n eerste ritje door de Westerscheldetunnel heel spannend zijn.

Als beginnende bestuurders nog vóórdat ze geslaagd zijn ervaring hebben met het rijden in een tunnel, zijn ze mét een rijbewijs op zak een stuk zelfverzekerder. Dit komt de veiligheid in en om de tunnel ten goede en is voor ons dus ook belangrijk. Daarom kunnen rijschoolhouders gebruikmaken van onze gratis passeerbonnen.

Anita van rijschool Kijkuit met leerling Esther
Anita van rijschool Kijkuit met leerling Esther

Rijinstructrice Anita van de Velde van rijschool Kijkuit uit Axel heeft er standaard tien in haar auto liggen. Ze vindt het belangrijk om de tunnel te ‘oefenen’ met haar leerlingen. We gaan een uurtje mee op de achterbank terwijl leerling Esther gespannen haar eerste rit door de tunnel tegemoet gaat.

“Ik zwaai altijd even naar de operator via de camera’s die in de tunnel hangen”, grapt Anita tegen Esther als we de Oostbuis inrijden. “Die houden 24 uur per dag de tunnel in de gaten, wist je dat?” Esther schudt haar hoofd. ‘’Vaak vinden leerlingen de tunnel eng omdat ze niet weg kunnen of omdat ze bang zijn om stil te komen staan”, vertelt Anita. Een aantal jaar geleden heb ik een Nacht van de Tunnel bezocht. Daardoor kan ik nu zelf uitleggen dat een operator bijvoorbeeld een rijstrook afkruist als je pech hebt. Dat stelt gelijk gerust!”

Met nog maar twaalf lesuren op zak, rijdt Esther door de tunnel alsof ze nooit anders gedaan heeft. Ze haalt zelfs meerdere keren in. “Het viel me echt alles mee!”, zegt ze als we de Oostbuis uitrijden. “Ik had het veel enger verwacht. Waarom weet ik eigenlijk niet.”

Als we het Tolplein naderen, vindt ze het wel spannend worden. “Hier is het druk en komt al het verkeer samen, dat vind ik een stuk enger dan de tunnel zelf.” Vervolgens rijdt ze naar een kassalaan waar ze de gratis passeerbon inlevert. “Alsjeblieft!”, roept tolgaarder Liesbeth vanuit haar hokje. “Een veiligheidsfolder van de tunnel. Kun je alles thuis op je gemakje nog eens doorlezen, fijne rijles nog!”

We pakken gelijk de eerste afrit om weer terug te keren naar Zeeuws-Vlaanderen. Het is duidelijk dat Esther de smaak te pakken heeft want we eindigen de les nog met een rondje Sluiskiltunnel. Ook dat gaat als een speer. Dat komt vast helemaal goed op haar rijexamen!

p.s. Ondertussen is Esther geslaagd voor haar rijbewijs!