N.V. Westerscheldetunnel About WST
Stay informed Stay informed about the current traffic situation
  • Woensdag 29 mei, de dag voor Hemelvaart, was de drukste dag ooit met 30.160 passages
  • De week van 26 augustus tot en met 1 september was de drukste week ooit met 171.470 passages
  • Oktober was de drukste maand ooit met 716.353 passages

De toename van het aantal passages is een combinatie van diverse factoren. De economische ontwikkeling, de toename van de bedrijvigheid in de Zeeuwse havens en het Maintenance Value Park Terneuzen, het toerisme en de verbeterde infrastructuur rondom de Westerscheldetunnel in de afgelopen jaren. Met de opening van het nieuwe knooppunt Drie Klauwen op de Sloeweg in 2019, is de tunnelroute nu helemaal gereed. Weggebruikers kunnen vanaf de A58 tot de Belgische grens bij Zelzate gebruikmaken van 2×2 rijstroken.

In principe is de Westerscheldetunnel 24 uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar. Toch is een tijdelijke afsluiting soms nodig. Gepland of ongepland. Bijvoorbeeld voor een auto met pech, onderhoud of rommel op de rijbaan. In 2019 waren beide buizen van de Westerscheldetunnel 97,8% van de tijd volledig beschikbaar voor verkeer. Dat is iets hoger dan in 2018. Toen was het 97,7%.

Sinds eind 2018 kunnen klanten contactloos betalen in de kassalanen op het Tolplein. Dit bleek direct een groot succes. In 2019 zien we een verdere verschuiving in de betaalmiddelen. Er wordt steeds meer met pinpas betaald, waarvan al bijna 90% contactloos. Dit bevordert de doorstroming op het Tolplein. Al jaren zien we dat steeds minder klanten contant betalen op het Tolplein.

Lees hier het volledige boekje ‘2019 in Feiten en Cijfers’.