Tunneloperator waakt

Autopech, afgevallen lading of een ongeval in de tunnel. Geen paniek. In de controlekamer op het Tolplein is er een permanente bewaking van beide tunnelbuizen.

Onze tunneloperators werken in ploegendiensten (24-uur per dag) en kunnen met diverse beeldschermen de hele tunnel met daarin alle verkeer zien. Hij kan ook op elke gewenste locatie meekijken met behulp van de camera's in de tunnel die beelden doorsturen naar de controlekamer. Hij ziet dus precies wie waar rijdt, of het te hard gaat, of er rommel op de weg ligt, of wanneer er een voertuig stil staat. 

De tunneloperator is de eerste contactpersoon voor het oplossen van problemen in de tunnel. Met behulp van de intercom (zwarte telefoon) in de hulpposten, die op iedere 50 meter in de tunnel zijn aangebracht, kan direct contact met de tunneloperator gezocht worden. Hij kan de nodige maatregelen nemen en de bestuurder met pech informatie en zonodig instructies geven.


Als er plotseling een voertuig stil komt te staan door pech of aanrijding, krijgt de tunneloperator automatisch een noodsignaal. Direct daarop stuurt de camera bij die precieze locatie automatisch het beeld door naar de controlekamer. De operator ziet dus meteen wat er aan de hand is. Hij reageert daar direct op met het plaatsen van een melding op de matrixborden in de tunnel. Boven de rijstrook waar de auto stil staat komt een rood kruis te staan. Op de andere rijbaan geldt dan meteen een snelheidslimiet van 50 kilometer per uur. Diezelfde procedure geldt als er afgevallen lading op het wegdek ligt. Vervolgens rijdt de tunnelwacht dan de tunnel in om de rommel van het wegdek weg te halen. Pas wanneer alles weer veilig is, worden alle beperkingen opgeheven.

Ook organiseert de tunneloperator het snel en professioneel wegslepen van een voertuig. Bij pech of een ongeval komt de autohulpdienst zo snel mogelijk ter plaatse, tenzij het midden in de spits is of er gevaar voor de hulpverleners bestaat. Dit is onderdeel van het Incident Management wat op het tunneltraject van toepassing is. De tunneloperator waarschuwt zo nodig ook de hulpdiensten zoals politie, brandweer of ziekenwagen.

Wanneer er gevaar is voor de bestuurders die nog in de tunnel zijn, geeft de tunneloperator via de intercom of via de luidsprekers in de tunnel aanwijzingen. Tevens kan de operator via een aantal radiozenders informatie geven aan voertuigen in de tunnel. Bijvoorbeeld als er een ambulance snel langs komt rijden.

 

Actuele verkeersinformatie
Your browser does not support SVG