Van Heukelom: provincie gaat niet over afschaffing tolvrije tunneldagen

BORSSELE - Niet de provincie, maar de N.V. Westerscheldetunnel gaat over het al dan niet afschaffen van tolvrije tunneldagen.

Dat zegt gedeputeerde George van Heukelom in een reactie op een motie die Statenlid Fran├žois Babijn van de Partij voor Zeeland 31 oktober wil indienen in Provinciale Staten. Babijn roept op om de huidige zes tunnelvrije dagen af te schaffen. Het tolgeld dat daarmee binnenkomt - twee tot drie ton - , kan worden gebruikt om het fietsvoetveer Vlissingen-Breskens op peil te houden, oppert het Statenlid.


Bij een gebrek aan een geïnteresseerd bedrijf gaat de provincie de veerverbinding zelf exploiteren. Ze komt daarvoor per jaar drie ton tekort. Van Heukelom wil dat gat dichten door of het aantal afvaarten te beperken of de ticketprijs te verhogen.

Babijn wil geen van beide en stelt voor tolgelden in te zetten door de tolvrije tunneldagen te schrappen. De gedeputeerde zegt dat de Staten daar niet over gaan. "Het is leuk bedacht, maar dit is echt een zaak van de NV Westerscheldetunnel zelf."


De tolvrije tunneldagen komen indirect voort uit de verhoging van de provinciale opcenten voor de motorrijtuigenbelasting. Van de meeropbrengst werd onder meer twee miljoen euro vrijgemaakt voor speciale tunneltarieven. De tunneldirectie introduceerde vervolgens de veelgebruikerskorting, het halftarief voor motorrijders en eerst vier en sinds 2014 zes tolvrije tunneldagen.


Actuele verkeersinformatie
Your browser does not support SVG